Székely Sziget

Beszélgetés Waum Péterrel, az I. Székely Sziget főszervezőjével

A Kárpát-medencét átfogó, magyar nemzeti összefogás és politikai függetlenség szellemében bont zászlót 2009. július 25-én a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom első önálló erdélyi rendezvénye: a Székely Sziget.
Székely Sziget

A HVIM erdélyi és partiumi szervezetei által rendezett fesztiválra a Székelyudvarhely és Csíkszereda közötti főút mellett fekvő szentegyházi Termál táborban kerül sor.
A Székely Sziget a 2000-es Millenium évében indított és azóta kilencedik éve, egyre növekvő sikernek örvendő Magyar Sziget öntudatfejlesztő, nemzetépítő misszióját kívánja folytatni Székelyföldön és Erdély, illetve Partium többségben vagy szórványosan magyarok által lakott területein is.

Előadásokkal, bemutatókkal, kézműves foglalkozásokkal, borbemutatóval, és koncertekkel várják a szórakozni vágyókat a szervezők.

Waum Pétert, a Székely Sziget főszervezőjét, a HVIM székelyudvarhelyi tagszervezetének vezetőjét kérdeztük:

Mi motivált titeket a Székely Sziget megszervezésében?

Mivel már nagyon sok erdélyi, székelyföldi városban megalakult a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, ezért arra gondoltunk, hogy a régi álmot idén beváltjuk és megszervezzük az első Székely Sziget fesztivált. Évek óta gondoltunk már arra, hogy kellene egy erdélyi vármegyés, egy székely ellenállás rendezvényt szervezni, ahol a székely fiatalok megismerkedhetnek egymással, kialakítanának olyan kapcsolatokat melyek a közel jövőben nélkülözhetetlenek lesznek.

Ez a sziget mennyire "székely-specifikus", gondolok itt arra, hogy mennyire foglalkoztok kimondottan székelyeket érintő kérdésekkel?

Székelységgel foglalkozó témákkal szeretnénk foglalkozni, például olyan témájú előadások lesznek, melyek a székely motívumokkal foglalkoznak, lesz az erdélyi magyar irodalomról előadás, melyen nem a megszokott, olvasott irodalmárokról lesz, hanem olyanokról, akiket a könyvek nem igazán említenek meg. Továbbá igazi székely módra kialakítunk egy gyermek sarkot, ahol a gyerekekkel hozzáértő leányok fognak foglalkozni, valamint igyekszünk bemutatni különböző székely foglalkozásokat.

Szeretnétek ezzel hagyományt teremteni, és minden évben megrendezésre kerül majd a rendezvény, vagy ez most csak egy egyszeri alkalom?

Természetesen igen, hagyományt szeretnénk teremteni ezzel, és ha minden jól fog összejönni, akkor a jövőben hasonló időben megszervezzük újra, ám amikor lejár az idei végeztével biztosabbat tudunk mondani.

Tervezitek, hogy esetleg később, több napos legyen a rendezvény, hasonlóan a verőcei Magyar Szigethez?

Már eddig is sokan kérdezték, hogy miért nem szervezzük idén is több naposra, mert túl rövid ez az egy nap. A válaszom pedig egyszerű, azért mert ez egy próba a székelyeknek, a nemzeti gondolkodású erdélyieknek, hogy szükségük van-e ilyen rendezvényre. Ezt úgy tudják bizonyítani, hogy eljönnek erre az elsőre, és akkor jövőre biztosan legalább 3 napos lesz a Székely Sziget.

Milyen nehézségekbe ütköztetek eddig a szervezés során. Voltak-e már titkosszolgálati akciók, megfigyelések, felkeresések irányotokban?

Szervezési gondjaink voltak csak, mert sok időt elvesz a szabadidőből a szervezése, de hát ezt kötelességünknek érezzük, hogy meg ezt kell szerveznünk.
Még nem volt fizikai kapcsolatunk a titkosszolgálatokkal, remélem nem is lesz, hiszen mi nem ellenük dolgozunk, hanem a magyarságunkért, és ha értelmesek, akkor rájönnek, hogy az ellenségünk egy és ugyanaz. Volt már telefonon csengetgetés, géplevél küldözgetés, de hát ez semmiség.

Mekkora eddig a médiavisszhangja a rendezvénynek?

Mivel most kezdtük el a Székely Sziget hirdetését még nem túl nagy, de ezalatt a pár nap alatt azt tapasztaltuk, hogy pozitívan állnak a rendezvényünkhöz. Igaz még nem voltunk az erdélyi blikkeknél, akik biztos, hogy el fognak bennünket hallgatni. De épp azért lesz sikeres, mert egy kuriózumot fog képviselni.

Idézve a Székely Sziget honlapjáról:
"Sziget vagyunk, dacolva a környezetünk világpusztító hullámaival, amely hullámok ma már nemcsak partjainkat mardossák, hanem beszivárogtak, betörtek házaink közé, földjeinkre, hegyeinkbe, belvizeinkbe, rothasztják hajdan dicső nemzetünk lelkét, szellemét. Köztünk is akadnak szép számmal, akik ezen az ingoványon akarnak egyensúlyozni. Erősödő nemzeti ifjaink nem egyensúlyozni akarnak, hanem megfogni a lapátot, vedret, és ha kevesen is, de százszoros erővel emelni gátakat, erősségeket, homokzsákot homokzsákra rakni, hogy a Székely Sziget örökké megmaradjon. Az év minden napján rakjuk a homokzsákokat. Az év néhány napján a hegyeket mozdítjuk meg. A júliusban életre hívandó első Székely Sziget erős szikla lesz a tengerben.” (Waum Péter)

"A Székely Szigetet az önszerveződés, kultúrahordozás és hagyományőrzés jogos igénye hívja életre, hiszen lassan már Erdély magyar örökén is ugyanúgy kell szembesülnünk a globalizáció ártalmaival, mint Európa egyes részein. Nekünk márpedig nem áll szándékunkban elvándorolni, hiszen Partium és Erdély az otthonunk, sem pedig a devalválódás és az egymást váltó pártpolitikai színjátékok kénye-kedve szerint ugrálni. Az importált szabadosság, a közöny és a céltalanság hatalmas károkat okoz a magyar ifjúság lelki és szellemi kibontakozásában. Ezért tartjuk fontosnak, hogy az egész Kárpát-hazát átölelő nemzeti szervezetként egyre több helyen építsünk ki olyan közösségi bázisokat, mint a Remény Házai vagy Mozgalmunk alapítója, Toroczkai László által létesített Magyar Sziget fesztivál hagyományának megfelelő rendezvények.” (Lokodi Ferenc Attila, a HVIM országos alelnöke)

(Forrás: Szent Korona Rádió)

.

Összes ajánlás (0)

0 az 5 csillagból

Szóljon hozzá!

Hozzászólás beküldése vendégként

0 / 1000 Karakter korlátozás
A szöveg legyen 5-1000 karakter között
szabályok és használati feltételek.
  • Nincsenek hozzászólások

TudásTár

A Magyar TudásTár a világhálón. Egy helyen, magyarhonban, magyar környezetben.

Tudatfeltáró és -bővítő előadások mozgókép formában magyarságunk múltjáról, jelenéről és lehetséges jövőjéről. A MAG, a tudás népe lelki tápláléka az, amit többek közt neves előadóinktól fogadhatunk: Szántai Lajos, Pap Gábor, Molnár V. József, Varga Tibor, Born Gergely, Grandpierre Attila, Paksi Zoltán és sokan mások. Minden előadás letölthető és böngészőben megnézhető.
Honlapunkon tárolt előadásainkkal elsősorban azon honfitársainkat szeretnénk elérni, akik bármily okból nem tudnak személyesen meglátogatni egy előadást. Gondolunk itt a Föld számos országába kikerült testvéreinkre, és a Kárpát-medence szórványban élő magyarjaira, akik a beolvadás, beolvasztás ellen küzdenek nap mint nap.

HangTár

 A Magyar Táltos Honlap elérhetővé teszi számos előadás hanganyagát hordozható hanglejátszóra felmásolható formában.Elérhető az előadók listája, vagy rendezvényenként: Kurultaj, Magyarok Országos Gyűlése, Szent Korona Konferencia, Magyar Sziget és sok más...

- Lejátszáshoz kattintson bal egérgombbal a "Letöltés/Lejátszás"-ra. Ha nem indulna el magától a hanganyag, azesetben a megnyíló ablakban kattintson a megnyitás sorra, és az alapértelmezett mp3 lejátszója máris elindul.
- Letöltéshez kattintson jobb egérgombbal a "Letöltés/Lejátszásra"-re és mentse el a számítógépe kívánt könyvtárába.

HírTár

 A HírTár ismeretterjesztő mozgóképeivel hiánypótló szolgáltatást szeretnénk nyújtani, lásd a rövid áttekintést:
- Kubínyi Tamás "Agora" című, megszüntetett műsora a DunaTV II-es csatornán 2007-ben. Ugyancsak Kubínyi Tamás betiltott "Közügyeink" című műsora
- A Magyarok Szövetsége által 2008-as Kurultaj és a 2009-13-as Magyarok Országos Gyűlése rendezvénysorozat előadásainak kép- és hangfelvétele szintén csak nálunk érhető el
- Őstitkaink sorozat összes része Grandpierre Attillával, míg meg nem szüntették
- A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom által szervezett Magyar Sziget DVD DivX avi formátumban és a Magyar Sziget rendezvény előadásai 2013-ig
- A Szent Korona Országáért Alapítvány szervezte Szent Korona Konferencia előadásainak mozgókép- és hangfelvételei
- A Székely Sziget rendezvény előadásainak mozgókép- és hangfelvételei

VersTár

 A VersTár számos verset és dalszöveget tartalmaz barátaink és testvéreink tollából.

Bárki küldhet be verseket a kapcsolat részlegben megadott elérhetőségen.

 

ZeneTár

 A ZeneTár magyar zenei felvételeket rejt az alábbi zenekaroktól.

A tartalom bővül, csak néha kicsit visszafogottan, mivel csak olyan dalokat tehetünk közzé, melyekre kimondottan engedélyt kaptunk a jogtulajdonostól. Várjuk a zenekarok jelentkezését, akik maguktól kérik és hozzájárulnak nemzeti zenéjük közzétételéhez.

 

Támogatás

 

Vagy átutalással:
OTP, DiBa

Hozzászólások

A 3.6.1-es kiadással egy sértetlenség vizsgáló motort épített be a fejlesztő csapat a hivatalos tele...
LittleSnitch v3.6.1 honosítással együtt letölthető.
Friss hír:
1. Threema-Audit lezárva. A fent említett Threema fejlesztői harmadik féllel, a svájci c...

Naplóbejegyzések

Jézus Krisztus Imaköre -2016.01.09.-
Jézus Krisztus Imaköre
Rate this blog entry:
Újévi üzenet
E.V.O.
Rate this blog entry:
Felrázlak benneteket, mert itt az ideje felébrednetek
E.V.O.
Rate this blog entry:

Jelenleg 73 vendég és 0 felhasználó van vonalban.

Hirdesse honlapunkat!
Hirdetés:
Álmos Király Televízió 1
Munkanapokon 19:00-21:00 óráig
Álmos Király Televízió 2
Archívum
Magyar Táltos Honlap. Egy az Isten. Ébredj Magyar!
A független és eredeti TudásTár
Minden jog fenntartva © 2007-2014
Magyar Táltos Honlap